Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 25. Csütörtök, Márk
Mindent a császármetszésről
Az elmúlt évek statisztikáit figyelembe véve manapság minden harmadik gyerek császármetszéssel jön a világra.
De hogy mi is az a császármetszés? Az a műtéti eljárás, amikor a szülészorvos a méh megnyitásával segíti világra a születendő gyermeket. Hivatalosan erre az operációra akkor van szükség, hogy ha a természetes szülés nagyobb kockázatot és veszélyt jelent a baba, vagy a kismama számára. A leggyakoribb okok között szerepel az anya szívelégtelensége vagy súlyos vérzése, vagy a magzatnál kialakult súlyos oxigénhiányos állapot vagy az előreesett köldökzsinór, vagy a baba nagy súlya.
 
Az indokoltság mellett egyre többen önként is vállalják a császározást, hiszen ez az anyuka és az orvos számára is könnyebbséget jelent. A kismama ugyanis nem érez fájdalmat, valamint a szülés ideje is könnyebben igazítható: míg egy természetes szülés akár hat-nyolc órán át is elhúzódhat, addig egy műtét maximum fél óra alatt a végére ér, ennek is legnagyobb részét a mama hasának összevarrása teszi ki.
 

 
Császármetszésnél a műtét előtt legalább egy órával a kismama infúziót kap, valamint katétert vezetnek be, hogy a vizelet távozni tudjon a szervezetből. Leborotválják a szeméremszőrzetet a vágás helyén, majd elvégzik az érzéstelenítést gerincközeli, spinális vagy epidurális módon. Lefertőtlenítik a kismama hasát, megnyitják a hasfalat, a méhen pedig egy vízszintes metszést ejtenek, melyet kézzel tovább tágítanak, majd kiemelik rajta a magzatot. Ezzel maga a szülés a végéhez is ér, ezután már csak össze kell varrni a vágást.  
 
Azonban mindezek ellenére a császármetszésnek veszélyei is vannak, hiszen könnyen felléphetnek szövődmények, fertőzések a műtét miatt. Ráadásul az operáción átesett anyukák esetén gyakrabban lép fel a szülés utáni depresszió, mert úgy érezhetik, hogy nem kerültek elég közel a babájukhoz. Nagyon fontos, hogy ezen az érzésen a kismama környezete próbáljon könnyíteni: beszélgessenek vele, mondják el neki, hogy a műtét egyáltalán nem befolyásolja az anya-gyerek kapcsolatot, és ettől ő nem lesz kevésbé jó szülő a későbbiekben.
 
Azon a tényen is fontos elgondolkozni, hogy a legtöbb esetben az első szülés esetén történő császármetszés hatással van a későbbi terhességekre, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy ilyen esetben a további szülések is műtéti úton mennek végbe. 
 
Mindezeket gondoljuk végig jóval a szülés előtt, kérjük ki az orvosunk véleményét is a kérdésről, mert a kényelem és a sietség céljából elvégzett császármetszésből hátrányunk is származhat nekünk is, és a babának is. 
 

<< Vissza a hirekhez